Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 blik 250g witte bonen
  • 1/4 savooikool
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ajuin
  • 2 tomaten
  • 1 liter blanke kalfsfond
  • 1 laurierblad
  • takje tijm
  • 6 el olijfolie
  • 6 sneden grof brood
  • 4 el geraspte kaas
  • 4 vuurvaste schotels voor 1p

 

Bereiding

Snij de ajuin, look, selder en wortel in kleine stukken en fruit aan in royaal olijfolie. Voeg nu de fijngesneden savooikool bij de groenten.
Pel de tomaten en snij ze in kleine stukken.
Voeg de tomaten met de kruiden en de fond bij de groenten. Kruid met peper en zout en laat de soep 25 a 30 op een zacht vuurtje sudderen.

Als de groenten gaar zijn voeg je de uitgelekte bonen toe.
Verdeel nu de helft van het brood over de vuurvaste schotels en lepel er de helft van de soep over.
Verdeel nu de andere sneden brood over de vuurvaste schotels en lepel er de resterende soep over.
Kruid nog eens met peper en zout.

Besprenkel 1 el olijfolie over 1 portie soep en werk af met 1 el geraspte kaas per portie.
Gratineer 5 a 10 min in een voorverwarmde oven op 190°.


Tip: Maak de soep een dag op voorhand zodat de smaken goed kunnen mengen. Je kan ook gedroogde bonen gebruiken. Laat ze dan 1 nacht weken.
Je kan de savooikool ook vervangen door palmkool, boerenkool of witte kool.

Smakelijk!

 

Met dank aan Christine Van Imschoot voor het recept